PVC stolarija

Posljednjih se godina izniman značaj pridaje toplinskoj izolaciji i uštedi energije te su upravo zbog toga prozori od PVC-a najinteresantniji i najzastupljeniji. Ugradnjom nisko energentske PVC stolarije sa odgovarajućim staklom zajamčene su Vam znatne uštede energije!


Što je zapravo PVC?

Polyvinilklirid - kraće PVC - termoplastičan je umjetni materijal koji se dobije iz prirodnih sirovina soli i nafte. Preko cijelog niza proizvodnih postupaka stvara se PVC u obliku praha. PVC je jedan od najprilagodljivijih, najekonomičnijih i najrasprostranjenijih umjetnih materijala visoke postojanosti.


Prednosti PVC stolarije:

Čvrst i lagane težine - Otporan na abraziju, lagane težine, odlične mehaničke čvrstoće i tvrdoće.

Lagan za obrađivanje - može se lagano rezati, oblikovati, variti i spajati u različite oblike i zbog tih karakteristika postao je gotovo nezamjenljiv u proizvodnji prozora, vrata i drugih elemenata građevinske stolarije.

Dugotrajan - otporan je na degradaciju, kemijsko truljenje, koroziju, udarce i abraziju. Kao proizvod iznimno je cijenjen kod širokog spektra korisnika koji ga upotrebljavaju za različite proizvode pogodne za vanjsku upotrebu.

Isplativ - njegove fizičke i tehničke karakteristike osiguravaju odličan omjer cijene i kvalitete. Kao materijal je vrlo konkurentan u uvjetima cijene, a ta se vrijednost i povećava sa karakteristikama izdržljivosti, dugovječnosti i jako niskim održavanjem. Kada se koristi za proizvodnju stolarije, osigurava velike uštede energije kod grijanja i hlađenja prostorija.

Raznovrstan - Fizičke karakteristike PVC-a dozvoljavaju dizajnerima visok stupanj slobode kada dizajniraju nove proizvode ili građevinske oblike gdje se PVC koristi kao zamjena ili materijal za obnovu. PVC je najpoželjniji materijal za reklamne panele, prozorske profile i okvire, sustave za tekuću i stajaću vodu, izolaciju kabela i mnoge druge primjene.

Utjecaj na okoliš - Razmjerno se malo energije potroši tijekom proizvodnje PVC-a, a također i kod proizvodnje finalnog proizvoda. Termoplastika se može reciklirati, nakon što se sortira u jednostruki slijed, a može također biti korištena i kao dio mješavine za reciklirane proizvode. Duž cijele Europe nastaju tvornice koje kao osnovni repromaterijal koriste reciklirani PVC ili njegovu mješavinu. Kako je takav materijal lakši, potroši se daleko manje goriva i manje se stvori štetnih plinova tijekom njegova transporta.

Vatrootporan - PVC je prirođeno teško zapaljiv, a sa gorenjem prestaje kada je uklonjen izvor vatre. Uspoređujući ga sa najčešćim alternativama, PVC pokazuje bolje karakteristike u uvjetima gorivosti, zapaljivosti, širenju požara i otpuštanju topline. Novo razvijeni PVC formuliran kao FR-PVC ima vrlo vidljive prednosti u uvjetima niže emisije kiselina, dima i poboljšanih vatrootpornih mogućnosti.